Wild Cold Mountain...

18-dec-2010
Primele raze de soare sterg varfurile Fagarasului decupate la orizont.
Viscoleste sanatos, panase de zapada flutura spre est de pe fiecare pisc.
Trecem de Cartisoara cand vedem ca avem pana la una din roti. Ne intoarcem pana la Avrig unde gasim o vulcanizare deschisa. E ger afara(-14*C) si nu-i invidiez de loc pe oamenii care lucreaza acolo.

In fine ajungem la Balea-Cascada, Seba Baiesu si cu mine atunci cind prima si ultima cabina care a urcat porneste in cursa...Din cauza vantului foarte puternic cabina nu va mai circula toata ziua.

E distractiv cum azi am ajuns doar noi doi la munte si la inceputul saptamanii se anuntau vreo 14 :)...

O luam batraneste la deal, urcand pe drum. Urme de capre, urs si chiar lup traverseaza drumul, aparent in coborare, nu e prea optimist semnul, stiu ei ce stiu...Oricum prognoza ANM anunta vant moderat cu intensificari in zona inalta. Hmm, asa sa fie oare?!


Dupa ce trecem de "Poarta Intalnirii", inainte de copertine avem imaginea completa a conditiilor care ne asteapta.

Aici vantul spulbera furios zapada, dar inca e rezonabil. In sus se vede doar o masa alba care se valureste aruncand zapada haotic in toate directiile. Ne oprim la adapostul ultimei copertine sa ne pregatim pentru urgie...
Intram in caldare. Vizibilitatea e sub 30m.
Un val urias de zapada spulberata se napusteste spre iesirea din vale.
Vantul sufla cu peste 120km/h, iar rafalele sunt atat de puternice incat nu putem sta in picioare.
Zapada de pe drum e complet spulberata. Urcam 200-300 de metri in aproape 40min.
Viscolul se intensifica din ce in ce mai mult. In apropierea stanii sunt blocat.
Vantul ma impinge inapoi, e timpul sa schimbam ceva. Primul gand e sa ne adapostim in stana si sa asteptam sa mai scada vantul din intensitate. Ajunge si Seba si decidem ca e inutil sa incercam sa urcam in conditiile astea.


Coboram: vantul ne impinge cu atata forta din spate incat pe plan orizontal mergem cu viteza mare. Ajunsi la prag ma opresc temandu-ma sa nu ma arunce vantul peste parapetul drumului. La copertine dam si focile jos si ne continuam retragerea. Pe drum nu mai asa urgie si coboram linistiti...apoi ne intoarcem in Sibiu.

19-12-2010
E senin si soare. Urcam cu cabina si privim crestele si valea dezgolite de zapada. Dupa viscolul de ieri doar in cateva zone adapostite si la baza versantilor a mai ramas zapada. In caldarea Balii e ceva mai multa zapada dar nu in mod deosebit.

O crusta subtire formata de vant se rupe la fiecare pas. Ne punem pe skiuri si urcam spre saua Balii(aka Doamnei). In caldare e ger pb -18/-20*C. Ne intalnim cu Adi David si grupul lui ce faceau exercitii de cautare cu tranceivere. Pe ici pe colo suntcateva scanduri de zapada, in zonele de acumulare, dar iar nimic deosebit fata de alte ierni. Radu Diaconescu ne spune ca au sapat un profil si au constatat ca straturile sunt instabile si de aceea nu au urcat. Ideea e ca aleasa corect ruta poate fi safe si in conditiile in care zapada bnu e foarte stabila. Zona de sub sa are profile si bolovani de mari dimensiuni care ancoreaza natural zapada. Vorba lui Dinu, daca memorezi zona vara, altfel alegi ruta iarna.
Pe de alta parte la numai cativa zeci de metrii spre N, dr cum urci, sunt cateva fetze inierbate de pe care zapada poate sa alunece mult mai usor...

Daca acum cu mai putin de 1m si mare parte din zapada spulberata  se zice ca e risc 4 de producere a avalanselor, ce-o sa fie mai incolo?!. Acum sunt conditii specifice de Decembrie, scandurile alterneaza cu zone de crusta si pulver.
In mod sigur exista si zone de acumulare care pot fi foarte periculoase, dar per ansamblu exista suficiente zone sigure.
Nu e treaba mea sa fac estimari de risc de avalansa, dar mi se pare neprofesionist sa nu ti cont de schimbarile care apar in sistemul asta natural. Ceva lipseste...

Din cauza gerului focile pica de cateva ori pana ajung in sa, ultima portiune o urca pe picioare. Bag focile sub hanorac si polar sa stea la caldura si sper sa nu am aceleasi probleme la urcare.

Coboram la lacul din valea Doamnei. Pe cateva zone a mai ramas pulver si coborarea e un vis, dar apoi intri in zona de crusta si trebuie sa te ti bine in picioare ca sa nu te dezechilibreze. E frumos,...si frig, poate am mai zis :)

Facem o scurta pauza la soare, mai dezmortim si focile, mancam ceva si ne continuam coborarea. La lacut e frig rau, asa ca nu mai zabovim...Urcarea e fara evenimente, iar din sa ne dam drumul spre Balea lac si apoi pe vale spre Cascada. Gasim o ruta ok pe care a mai ramas zapada pe valea acum bolovanoasa.

De la stana intram iar pe drum. Acum e acoperit cu gheata asa ca inaintam foarte repede. Cand, in zona copertinelor, ce vad in mjlocul drumului ?! La cateva zeci de metrii un urs sta fix in mijlocul drumului.
Deocamdata ne ignora, ne retragem incet pana ajungem la aprox 100m si asteptam sa vedem ce intentii are.
Incepem sa vorbim tare, dar nu-i smulgem nici o reactie, nici macar un zambet :)...Batem in parapetii de metal ai drumul dar nimic.
Atunci observam 2 pui undeva pe valcelele de deasupra copertinei. Hmm, nu e de gluma, ne mai retragem cam 100m cat sa putem observa ce se intampla.  Urcand pe drum observam o multime de urme, din cauza vitezei nu le-am bagat in seama.

Ursul tacticos, se apuca de mancat radacini si ramuri undeva la marginea drumului. Stam deja de 20min si nici o schimbare. Acum cei doi pui coboara si ei la drum, e clar nu are de gand sa plece degraba daca acum pune de cina...Dupa mai bine de 30min decidem sa alegem alta varianta. Ii lasam in treaba lor...

Coboram pe culoarul inclinat care iese chiar la baza cascadei. Sus zapada e destul de tare, dar mai jos se rupe si ne afundam pana la brau. E destul de dezechilibrat cu schiurile i spate si prea multe crengi si bolovani ca sa schiem. De la baza cascadei ne punem iar pe skiuri si continuam pe firul apei.

Coborarea e complicata, nefiind destula zapada, doar 20-30 cm de pulver si strat de baza discontinuu. Crengile si radacinile sunt adevarate capcane, asa incat "schiem" cu prudenta...Il vad pe Seba cum trece lansat pe langa mine, vireaza abrupt chiar inainte sa cada in rau si cade spectaculos intre niste bolovani mari acoperiti cu zapada...E tot pe rau dar din fericire gheata a tinut. Mai avem o traversare delicata pe gheata subtire si apoi pe poteca drum intins pana jos la Balea Cascada...

Gerul si inserarea amortesc totul...ma intreb pe unde o fi familia celor trei ursi?!

2 comentarii:

Diaconescu Radu spunea...

Foarte tare descrierea, chiar ma intrebam ce s-a intamplat atunci cand de-ai oprit sa mesteresti la schiuri cu 20m sub Saua Doamnei.

In rest am mai dat si noi o tura pana in Saua Doamnei, in schimb intarziind putin coborarea am avut norocul sa evitam familia de ursi si am putut cobora pe drum pana la balea cascada.

Adi Valean spunea...

Am stat pana am inghetat :) ce sa faci nu deranjezi "familia" la masa...