Custura Ciobanului Fagaras

Fagaras 14-15 octombrie 2006
Lasam masina mai sus de "cariera" pe la 800m alt si pe la 10,30 incepem sa urcam...
Tinta este Custura Ciobanului, unul din cele mai frumoase si salbatice trasee de alpinism din Fagaras. Gradul e 3B dat in special datorita lungimii si a caracterului aerian si expus al rutei.



Tragem tare sa ajungem cit mai devreme sa intram in traseu. O scurta pauza la cab. Negoiu, si pe al 13,30 intram in ruta propriu-zisa.
Vremea e buna, dar destul de frig, in jur de 2-3*C.
In peretii nordici se vad deja schitate citeva mici cascade de gheata.
Traseul porneste din stunga Ciobanului, 2100m alt pina pe vf Negoiu Mic 2450m alt. Cea mai mare dificultate este stinca deosebit de friabila, pe toata lungimea crestei stiind intr-un echilibru precar adevarate 'televizoare".



Primele 6-7 lungim insa sint destul de expuse asa ca mergem cap schimbat Cristi si cu mine, Dragos la mijlocul corzii de 60m.




Pe traseu pitoanele sint foarte rare, pe toata lungimea lui (aprox15 lungimi) intilnim cam 3 pitoane, mai plantam noi inca vreo 3 sa le avem la iarna cind vom reveni.



Oricum pe ultima portiune cam 5 lungimi mergem simultan singura dificultate fiind orientarea.



Norii ce urca de jos ne vor da tircoale tot timpul, amplificind senzatia de gol...



Pe la 5 ajungem la capat...-ul traseului si al puterilor.



Dupa aproape 8 ore de efort sustinut din care 3-4 ore de catarare avem satisfactia unei privelisti beton. Si mai avem inca de coborit...



Urcam cei citiva metri pina pe Negoiu 2535m si ne bucuram apus. Ne retragem pe la cele Cleopatrei pina la cab Negoiu. Toata distractia: cam 10 ore jumate de efort sustinut, 1700m diferenta de nivel din care 350m de catarare...un bun antrenament pentru iarna pe care de abia o asteptam.

Niciun comentariu: